За шафрана

Какво представлява шафранът?

Шафранът е известен като подправка, получена от цветето шафранов минзухар. Неговото латинско наименование е Crocus sativus и по призход е от семейство Перуникови. Най-често минзухарът има три шафранови нишки, наричани още стигми или близалца, които се сушат преди употреба. След изсушаване шафранът няма мирис. Съхранява се в херметически затворени съдове, а ароматът му се освобождава и засилва след няколко седмици, когато количеството вода в него намалява. Неговото основно предназначение е за употреба в кулинарията, но намира все по-голямо приложение в медицината, козметологията и парфюмерията. Поради изключителното му трудоемко и бавно добиване, шафранът е известен и като най-скъпата подправка в света.

Каква е историята на шафрана?

Историите за отглеждане и употреба на шафран ни връщат до 3000 години назад в миналото. Счита се, че за първи път е култивиран в района на о. Крит. Съществуват данни, че през вековете е използван като лекарство за повече от 90 болести. Има различни легенди разказващи как младеж на име Крокус е омагьосан и превърнат в първия шафранов минзухар, как древните средиземноморци са го използвали в своите парфюми, мазила, лечения и жертвоприношения. Клеопатра е ползвала шафран във ваните си, заради разкрасяващите му свойства, а римляните дори го употребявали като дезодорант.

Какви ползи за здравето има шафранът?

Шафрановите нишки съдържат над 150 етерични и ароматни съединения. Голяма заслуга за специфичната миризма на шафрана има етеричното масло шафранал. Кроцина също допринася за аромата, горчивия вкус пък се дължи на пикрокроцина. В състава влизат още многобройни полезни компоненти, благодарение на които от древността до днешно време използваме шафрана и за профилактика, предотвратяване и лечение на редица здравословни проблеми. Той е източник на витамини, минерали и антиоксиданти. Включва също фолиева кисилина, рибофлавин, ниацин, мед, калий, калций, магнезий, желязо, селен, цинк.

Шафранът е признат при традиционното лечение на сърдечно-съдови заболявания, нарушения в зрението, безсъние, бебешки колики, проблеми свързани с менопаузата, менструални болки, депресии, стомашни проблеми. Благоприятен ефект има при рани, ухапвания от насекоми, акне и кожни раздразнения. Допринася за по-бързо възстановяване при простудни и респираторни заболявания като кашлица, скарлатина, дребна шарка, астма и хипоксия. Повлиява диабета и има цялостно забавяне върху стареенето на организма.

Как шафранът влияе на кожата?

Екстрактът от шафран е рядка и ценна козметична съставка. Притежава изключително висока антиоксидантна активност. Подобрява нивата на хидратация, действа противовъзпалително, премахва фините линии и предпазва от появата на нови. Кожата е сияйна, свежа и здрава.